Corria l’any 1956 quan va arribar al Mercat Central de Tarragona una bàscula molt especial. Era una màquina dissenyada per l’empresa barcelonina Arisó Moix SA que es va adquirir per un preu de 16.500 pessetes, segons consta en una acta del 24 de febrer de la Comissió Permanent de l’Ajuntament de Tarragona. La funció de la bàscula era molt senzilla: controlar el pes dels productes que es venien al mercat. 

Quan un client creia que el venedor l’havia enganyat, es feia ús de la bàscula per comprovar si el pes era el correcte. També era útil pels comerciants, que comprovaven que els majoristes no els unflaven el preu. Estava instal·lada a l’esquerra de la porta principal, a la caseta de l’agutzil. Així doncs, la bàscula es va convertir en el repès oficial del Mercat Central de Tarragona. 

Va fer aquesta funció fins ben entrada la dècada dels 70. Aleshores, es va traslladar a les càmeres frigorífiques de fusta del soterrani. En aquest espai era utilitzada pels paradistes, que comprovaven el pes dels productes que descarregaven. «Recordo pesar caixes de carn quan arribàvem amb el camió», explica el Jaume, propietari de La Selecta.  

Amb la implantació de les noves tecnologies i les bàscules digitals, el repès es va traslladar al Mercat de Torreforta. Setanta anys més tard de la seva arribada al Mercat Central, la bàscula ha estat restaurada. Ara, els tarragonins poden apreciar-la i, fins i tot, pesar-se! El repès oficial del Mercat Central de Tarragona està visible des d’aquesta setmana a la parada la Teca i la Meca, on llueix amb nova pintura i peces arreglades. No esperis més i vine a descobrir una mica de la història del mercat de la teva ciutat!