Aixecar-se del llit un diumenge a les 08.00 hores és difícil, perquè matinar quan és cap de setmana pot entendre’s com un pecat mortal. Però a Tarragona hi ha una excusa perfecte per fer-ho: gaudir d’un bon esmorzar de forquilla. Entaular-se quan el sol encara no s’ha aixecat de tot és un autèntic plaer gastronòmic. Esmorzar el que hauries dinat és un examen només a l’abast dels grans menjadors. 

 

Calls, baldana, llonganissa amb fesols, cargols amb conill, calamarsets, popets, sèpia amb mandonguilles… L’oferta matinera de forquilla i ganivet és ben variada a la nostra ciutat i compta sempre amb una gran repertori d’aliment marí. Un cop s’ha fet l’esforç de llevar-se, ara només toca escollir plat, posar-se el pitet i llepar-se els dits. De la mà de PugemTarragona, coneixeràs els cinc restaurants de la ciutat on l’esmorzar de forquilla és tota una tradició. 

 

El Cortijo

Esmorzar de forquilla i Cortijo són noms que van de la mà. Per a molts, de fet, el Cortijo és tot un temple. Pots escollir una gran diversitat de plats, entre els quals mai falten guisats de porc, els cargols, una bona truita de patates o una mica de peix. No pateixis si no saps què demanar: si vols menjar una mica de tot, t’obsequiaran amb un plat que semblarà un bufet. A més, hi ha pa de veritat per sucar com t’agrada i regaran l’àpat amb un bon vi natural del territori i un xarrup artesà. S’ubica al carrer Rebolledo número 27 i és una cita ineludible si ets amant dels esmorzars amb plat, forquilla i ganivet.

 

Els germans Masegosa, propietaris, a l’interior del Cortijo.

Racó d’en Mario

Visitar aquest petit local del carrer Merceria de bon matí és sinònim de dinar poc o gens. L’oferta d’aquesta taverna de la Part Alta repassa tots o gairebé tots els plats que no poden faltar en una carta d’esmorzars de forquilla: mandonguilles amb sèpia, ous, potes de porc, bacallà, cargols, baldana, cua de bou… És recomanable reservar o arribar-hi abans de les deu, perquè si no et serà difícil trobar-hi lloc. El Racó d’en Mario és un mític dels esmorzars a Tarragona!

El Tòful

El Tòful de la plaça del Fòrum és esperit tarragoní en estat pur. Aquest local és història viva de la ciutat, i un dels motius que l’han convertit en icònic és l’oferta d’esmorzars de forquilla. Calls, llonganissa amb fesols i plats mariners no falten mai a la seva carta. Pots gaudir-los al saló interior de fusta, on s’hi respira barri i essència, o a la fantàstica terrassa, on apreciaràs com el sol il·lumina de mica en mica les parets de la Part Alta. El preu també és un punt a favor: tindràs cafè, plat i beguda per uns 10 euros!

 

Els històrics propietaris del Tòful al davant del local, ubicat a la plaça del Fòrum.

Petit Tarraco

El Bar-Restaurant Petit Tarraco és un clàssic de les tapes, però també dels esmorzars de forquilla. S’ubica al carrer Baró de les Quatre Torres número 1, a l’Eixample tarragoní, i ja fa molts anys que satisfà els seus comensals amb esmorzars de plat de categoria. Llonganissa, sípia a la planxa, guisats de porc, baldana, truites i ous… no hi falta cap dels clàssics! Podràs gaudir-lo en una de les taules del menjador interior o a la terrassa i amb un preu raonable. No te’l perdis!

 

Un dels plats que ofereix el Petit Tarraco per esmorzar.

 

Restaurant Sol Ric

Als afores de Tarragona, molt a prop de la platja de l’Arrabassada, s’ubica un altre dels candidats a millor esmorzar de forquilla de la ciutat: el restaurant Sol Ric. Ofereix les varietats més típiques —calls, llonganissa amb fesols, bacallà amb tomàquet— amb un menú d’esmorzar que inclou beguda i cafè per 8,50 euros. La brasa és un dels punts forts d’aquest establiment, que compta amb una gran terrassa i diversos salons interiors.