«Compri senyor, compri! Que jo no enganyo ningú!». Passejar per la plaça Corsini un dimarts o un dijous al matí és sinònim d’escoltar ofertes a tort i a dret, promeses de venedors i confessions persuasives. Els tendals negres, que protegeixen del sol i creen un ambient recollit però peculiar, s’estenen pels carrers Reding, Colon, Lleida i Governador Gonzàlez. Per l’interior d’aquests passadissos improvisats, desenes de persones miren i remiren, pregunten i tornen a preguntar. «Hi serà la setmana vinent si ho vull canviar?». «Clar senyora, cada setmana venim, com des de fa trenta anys!».

 

A quarts de vuit del matí les furgonetes i camions blancs comencen a arribar a la plaça. En un exercici d’estratègia i sincronització absoluta, els paradistes estacionen els vehicles i s’instal·len a la seva parcel·la. Una hora més tard, els tendals s’han alçat i Corsini comença a assemblar-se a un mercadet dels d’abans. Són prop d’una setantena de paradistes de tradició familiar de marxants que tenen Tarragona com una de les cites fixes setmanalment. Aquí hi ofereixen el seu millor producte i de la manera que millor saben: fent conèixer les ofertes a crits.

En imatge, el carrer Governador Gonzàlez durant un dels dies de mercadet a Corsini. FOTO: David Oliete

El mercadet és molt més que calces i calçotets a cinc euros, samarretes a set o mitjons a tres. És un lloc de trobada on es comparteixen converses i xafarderies mentre es remenen productes, i una excusa perfecte per gaudir d’un vermut a l’ombra un cop s’han finalitzat les compres. Poden adquirir-se matalassos i coixins, coberteria i vaixella, olles i paelles, mantes i mandales, rellotges i joies. S’hi troben personatges peculiars i històries de vida que commouen, olors que et transporten a anys passats, esperit de lluita i superació darrere dels taulells, interès i curiositat al davant i el més important de tot: una opció comercial allunyada de les grans superfícies construïdes en naus industrials. I és que malgrat passin els anys i el comerç de proximitat pagui els efectes de la venda per Internet, el Mercat de Marxants manté intacta l’essència dels inicis.

 

La cita ineludible té lloc cada dimarts i cada dijous, entre les vuit del matí i les dues de la tarda. S’hi pot arribar en transport públic amb les línies 3, 6, 7, 10, 54 i 97, o bé en vehicle particular, que es pot estacionar al pàrquing soterrat del Mercat Central. No et quedis a casa i gaudeix d’un espectacle comercial de primera.