Treure les cadires al carrer. Seure a l’ombra. Fer safareig. Compartir anècdotes amb el veïnat. Alliberar-se de la xafogor amb la brisa marina. Jugar a cartes mentre cau el sol. Aquestes imatges, típiques de poble, cada vegada es veuen menys en ciutats com Tarragona. Però en temps de crisi, canvis i pandèmia, potser és el moment de recuperar-les. Perquè és ara, amb el turisme, la restauració i l’activitat social limitada, quan les places s’han d’omplir amb converses i anècdotes de la mà dels ciutadans.

A Tarragona hi ha més d’una seixantena de places. Les més reconegudes, com la plaça de la Font, la del Fòrum, la del Rei, la plaça Corsini o la plaça Verdaguer, encara conserven un mínim d’activitat durant els vespres i els caps de setmana. En canvi, n’hi ha desenes d’amagades que esperen l’arribada dels tarragonins per tornar-se a omplir de vida. Són racons tranquils i bonics que si no coneixes la ciutat, se’t farà difícil arribar-hi. Per això, Pugem Tarragona et proposa el següent.

 

 1. Al cor del Serrallo, la plaça del Bisbe Bonet

  En aquesta petita plaça del Serrallo t’hi arribarà l’olor a mar. Escoltaràs com trontollen les barques amarrades al port, veuràs sortir capses de fusta de la llotja i quedaràs hipnotitzat amb la llum càlida del sol reflexada a l’aigua. Podràs observar els pescadors reparant barques i xarxes i et saludaran els veïns quan t’hi vegin assegut. A més, compta amb un gran mural d’art urbà que no et deixarà indiferent. Si passes una estona descansant a les escales de l’església de Sant Pere, que corona la plaça, te n’adonaràs que el Serrallo és un dels barris mariners més bonics de Catalunya. A més, si hi passeges trobaràs gelateries i restaurants per acabar de completar la tarda.

  Imatge del mural de la plaça del Bisbe Bonet. Autora: Mireia Solé

  2. A tocar de la muralla, la plaça de Sant Joan

  Hi ha desenes de places a la Part Alta de Tarragona, però la bellesa i tranquil·litat de la plaça de Sant Joan no la té cap. S’ubica a tocar de la muralla romana i està protegida per ser un bé cultural d’interès local. Podràs refrescar-te a la font moderna, popularment coneguda com Font de la Pitxa, i uns metres més avall hi trobaràs ombra sota d’uns preciosos tarongers. Si tens una estona, seu en aquesta plaça i deixa’t envair per un espai tradicionalment ocupat per pagesos, on s’hi venia vi tarragoní.

  Imatge de la Font de la Pitxa, a la plaça de Sant Joan. Autor: Iván Rodon

  3. La plaça del Pallol, al cor de la Tàrraco Romana

  Creua la muralla pel Portal del Roser. Tanca els ulls i trasllada’t dos mil·lennis enrere. Si t’hi esforces, pots escoltar els carros trepitjant les llambordes. També els comerciants venent. Ara torna a obrir-los. Ets al bell mig de l’antiga Tàrraco Romana, en una plaça actualment coneguda com a plaça del Pallol. En aquest indret podràs seure a l’ombra dels arbres mentre observes la bellesa de la muralla, el portal i l’edifici de l’Antiga Audiència. S’hi respira barri, simpatia i humilitat. I tot a menys de cinc minuts a peu dels principals atractius turístics de la ciutat, com el circ o l’Amfiteatre.

  Imatge de la plaça del Pallol, amb el Portal del Roser al fons. Autor: TarragonaFilmOffice

  4. Calma entre el caos a la plaça d’en Rovellat

  S’ubica en una de les zones més agitades de la Part Alta tarragonina, entre la plaça del Rei i la plaça del Fòrum, però passa desapercebuda… Per aquest motiu, la plaça d’en Rovellat espera, amb calma, l’arribada de visitants que l’omplin de converses interessants i moments irrepetibles. Té diverses zones d’ombra gràcies als arbres que la guarneixen, i s’ubica en un punt neuràlgic. Passar una estona en aquest punt, gaudir dels seus racons, és sinònim de fer barri. 

  Imatge de la plaça d’en Rovellat, entre les places del Rei i el Fòrum. Autor: TarragonaFilmOffice

  5. La plaça de Sant Fructuós, la tranquil·litat de l’Eixample

  L’última de les recomanacions és la plaça de Sant Fructuós, on el silenci és el principal protagonista. S’ubica a l’Eixample de la ciutat, fora muralla, i està envoltada de petites cases i l’església del mateix sant. Per arribar-hi recorreràs els carrerons d’aquest punt de la ciutat, que poc tenen a envejar als d’un poble petit. Treu la cadira a la fresca i relaxa’t en una plaça que compta amb un petit parc infantil i diversos arbres per fer ombra.

  Imatge de la plaça de Sant Fructuós, ubicada al barri Monestir de Poblet de l’Eixample tarragoní. Autor: Google Maps