Asseguren els propietaris que no és fàcil, però que el secret de tot plegat és la perseverança. I la paciència. I reinventar-se. La papereria Basilio ha crescut amb el seu barri, Torreforta, i el seu barri ha crescut amb ells. «Aquí ens coneix tothom, això és el Basilio de tota la vida». Són les paraules de l’Albert Castillo, fill de Basilio Castillo. Tots dos formen part de la història del Mercat de Torreforta, espai on s’ubica la botiga que el Basilio va obrir el mes de març de l’any 1982. 

 

Només un mes després de l’obertura va néixer l’Albert, que s’ha criat darrere del taulell. 38 anys més tard, la papereria segueix al seu lloc, tot i que els serveis que ofereix no són els mateixos. L’establiment, que en els seus inicis oferia premsa i articles diversos com bolígrafs, papers o material escolar, s’ha hagut d’adaptar a les noves necessitats del barri. «Abans la gent no tenia cap problema en gastar-se diners aquí. Revistes, diaris… Ara tot això ja no es ven, per això hem hagut de buscar alternatives», explica l’Albert. 

 

El fill dels propietaris va convertir-se en encarregat fa vint anys, quan va decidir deixar els estudis i endinsar-se en el negoci familiar. Recorda, amb una barreja de tristor i il·lusió, que «els clients arribaven amb paperassa per fer fotocòpies». Dècades més tard, aquestes costums s’han canviat per correus electrònics i USB. «A poc a poc vam introduir l’ordinador, la fotocopiadora digital, i ara també dispositius per carregar de saldo el mòbil o carregar el carnet de l’autobús. I també tenim joguines i fem enquadernacions», detalla Castillo. 

El Basilio i el seu fill Albert dins de la papereria familiar oberta des del 1982.

L’Albert segueix recordant amb nostàlgia: «Ara arriben homes i dones que jo he vist créixer. Quan eren petits compraven llaminadures, i ara venen per altres assumptes. També hi ha gent que venia i que ja no hi és… Però és llei de vida». El fill d’en Basilio té clar el futur és «tirar endavant» i «adaptar-se a les necessitats de la gent». «Potser hem de vendre més joguines i menys revistes», manifesta, i lamenta que la crisi del Coronavirus els està afectant «just quan havíem començat a remuntar». 

 

La família Castillo celebra, però, els bons moments que viu el Mercat de Torreforta. «Fa dos anys hi quedaven molt poques botigues. Ara, per sort, s’hi ha afegit una fleca, una peixateria i alguna parada més, i això significa que va cap endavant», acaba dient l’Albert. L’any 2022, tant el Mercat com la papereria compliran 40 anys. L’aniversari significarà una petita victòria del comerç de proximitat, el de barri, el de sempre. Aquell que s’ha sabut adaptar als nous temps malgrat els obstacles que s’ha trobat pel camí.