Evitar creuar-se amb un gat negre. Aixecar-se amb por un dimarts 13. Prohibir-se caminar per sota d’una escala o obrir un paraigua dins de casa. Si ets supersticiós segurament tinguis alguna mania semblant, però si ets supersticiós i tarragoní, de ben segur que vas a «tocar ferro» assíduament. 

L’expressió «tocar ferro» té origen en la creença medieval que relacionava tocar aquest metall amb la protecció  individual o la sort. Durant l’Edat Mitjana, era habitual recórrer a persones malcarades que sovint tenien defectes físics (coixos, torts o geperuts) per a cometre assassinats. Per aquest motiu, quan s’acostava una persona de mal aspecte a un conegut o amic, se l’alertava avisant-lo que «toqués ferro» perquè agafés un arma de defensa. 

Quan a finals del segle XIX es va instal·lar a Tarragona la barana del Balcó del Mediterrani, els ciutadans van agafar l’hàbit de dir «anar a tocar ferro» per referir-se a passejar per la Rambla fins al balcó i tocar la barana. Això, sens dubte, es deia que portava sort. De fet, a dia d’avui, aquesta creença encara roman entre els tarragonins més supersticiosos. 

Una altra dada relacionada amb Tarragona i la sort: des que se celebra la Loteria de Nadal, a la ciutat mai hi ha tocat «el Gordo», el primer premi. Si creus que aquest any és el bo perquè has anat a «tocar ferro» moltes vegades, al Mercat Central i al Mercat de Torreforta ja hi trobaràs els números de la loteria d’aquest 2020. Són el 89.680 i el 58.320 respectivament, i els trobaràs a l’Administració Cal Pantxo de la plaça Corsini o a la Bruixa de Plata del barri de Ponent. Ara bé, si el compres, no oblidis dur-lo fins al Balcó del Mediterrani per refregar-lo amb força contra la barana!