La plaça del Fòrum de Tarragona és mil·lenària. Els romans van escollir aquest emplaçament per ubicar-hi un dels dos fòrums que tenia la ciutat, en aquest cas el provincial, per ser capital de la província romana de la Hispania Citerior. Espai de tertúlia i comerç, era nucli de la vida social de Tàrraco. Dos mil anys més tard, encara conserva la seva raó de ser. Cada dimecres, dissabte i diumenge, acull un mercadet de marxants d’estil propi i que rememora temps passats. Els dos primers amb una oferta ben variada de fruita, verdura, pesca salada i xarcuteria. El tercer, d’antiguitats de tota mena que farà les delícies dels buscadors incansables de relíquies.

 

Dotze quilòmetres més al nord, recorrent la Costa Daurada, s’instal·la un altre mercadet característic. Es tracta del mercat del barri de la Móra, un emplaçament especial, a tocar del mar i habitat per unes 2.000 persones, que es multipliquen quan arriben els mesos estivals. Un total de set paradistes ofereixen als clients, la majoria habituals, verdura, fruita, xarcuteria i pesca salada els dissabtes al matí. S’ubiquen als carrers Matarranya i Baix Empordà, a tan sols unes desenes de metres de l’arena daurada i les aigües cristal·lines que caracteritzen el barri.

Imatge del Mercat de la Móra. FOTO: David Oliete

 

Visitar i comprar en aquests mercadets és un valor segur. D’una banda, per la qualitat dels productes i l’atenció propera dels seus paradistes. De l’altra, per l’entorn envejable que els acull. Trobar-se amb vells coneguts, compartir anècdotes bosses en mà i acabar la jornada de compres amb una cervesa fresca acariciat per la brisa marina o la història romana són pràctiques totalment compatibles amb la visita als mercadets de barri amb més encant de la ciutat. A la Móra s’hi pot arribar en transport públic amb la línia 12 o en vehicle privat, que es pot estacionar fàcilment als carrers adjacents al mercadet. Per desplaçar-se fins al Fòrum és recomanable fer-ho en transport públic amb la línia 8 o bé a peu.