És diumenge. Quarts de set. L’esplanada quilomètrica que separa Campclar i Bonavista roman silenciosa. En qüestió de minuts, però, aquesta calma de la perifèria tarragonina mutarà en una accelerada operació de compra-venda. Prop de 800 parades de roba, verdura, fruita, estris per la llar, joieria i altres productes s’instal·laran al descampat. Camions, camionetes, tendals i remolcs formaran desenes de passadissos. Milers de persones s’hi acostaran: alguns per comprar productes frescos i de proximitat, d’altres per renovar el seu vestuari, vaixella o bijuteria i molts pel simple fet de gaudir d’un diumenge diferent. És el reclam del Mercadet de Bonavista.

 

Enguany la Covid-19 ha provocat el que no havia aconseguit ningú: suspendre el mercadet. Fa més de quaranta anys que se celebra i, de fet, és un dels mercats a l’aire lliure més grans d’Europa. Hi passen setmanalment unes 10.000 persones i això va forçar el tancament immediat de l’espai el passat mes de març. Pel barri tarragoní que l’acull aquest esdeveniment és importantíssim, tant pel reconeixement cultural i social com per la injecció econòmica que comporta. És per això que la reobertura fa unes setmanes va ser molt celebrada i, ara, les mesures higièniques i de seguretat es compleixen fil per randa per evitar el tancament.

 

Imatge del Mercadet de Bonavista, que acull unes 10.000 persones cada diumenge. FOTO: David Oliete

 

Cada diumenge, entre les 9 del matí i les 4 de la tarda, el mercadet omple de sensacions, olors, colors i converses el barri de Bonavista. Visitar aquest espai és sinònim d’impregnar-se d’un ambient, vida i maneres de fer que ja no es troben en altres indrets. El comerç de tu a tu i el tracte proper entre venedor i comprador farà oblidar, durant algunes hores, les noves dinàmiques comercials centrades en la distribució massiva i l’ús de les noves tecnologies. La jornada pot acabar assaborint unes tapes en una de les desenes de terrasses del barri o gaudint d’un pollastre a l’ast casolà per endur-se’l a casa.

 

Si el mercadet de Bonavista és un dels millors de Catalunya, el país i el continent és perquè els professionals que hi treballen se l’estimen. Són centenars de famílies de tradició marxant que arriben d’arreu del país per oferir el seu millor producte al barri tarragoní. D’altra banda, es compta amb un pla de neteja, reciclatge i seguretat que assegura el correcte funcionament d’un esdeveniment multitudinari. A més, s’hi pot arribar en transport públic —línies 3, 11, 30, 54 o 83  i en vehicle particular sense problemes d’estacionament, atès que compta amb dos pàrquings en l’entorn. Tot plegat, ingredients imprescindibles que ratifiquen l’estatus de mercadet pioner, bressol i essència dels mercats ambulants de Tarragona.