Són pocs els que encara vetllen per la cura i el tracte de la matèria prima. Són encara menys aquells que la transformen en elaboracions més exigents gràcies al coneixement, la passió i l’estima. Al Mercat de Torreforta, per sort, hi ha un dels millors exemples d’aquesta excepció: la Xarxuteria i Cansaladeria Quimeta. 

 

La Loli Gutiérrez és l’encarregada de mantenir l’essència. Ella va comprar la parada a la Quimeta, la seva mestra d’ofici, fa vuit anys. En total, però, ja en fa 21 que atén darrere del taulell del Mercat amb un somriure d’orella a orella. «La meva feina és la millor del món», assegura entre rialles, satisfeta per la feina feta durant aquestes dues dècades. 

 

Si hi ha algun veí del barri que encara prefereix dirigir-se a les grans superfícies en comptes de trepitjar el Mercat, Gutiérrez se n’encarregarà de fer-lo reflexionar. «Aquí hi tenim el millor producte, que tractem de la millor manera possible. Res a veure amb el que t’ofereixen al supermercat, on sovint t’hi posen gat per llebre», subratlla la veterana paradista. 

La Loli Gutiérrez somriu a la seva parada del Mercat de Torreforta. FOTO: Mercats TGN

A la Xarcuteria i Cansaladeria Quimeta no hi ha espai pels productes artificials. Tant la Loli com la Maria, la «millor treballadora que es podria tenir», s’esforcen per sorprendre diàriament la seva clientela. «Aquí hi fem les salsitxes, la xistorra, el xoriço, els pinxos moruns…», defensa Gutiérrez. Tot amb producte del territori, fresc i d’altíssima qualitat. A la parada es tritura, s’amassa, s’emboteix i s’envasa al buit. És per aquest motiu que ciutadans d’arreu de Tarragona, no sols de Torreforta, s’acosten fins al Mercat per fer-se amb les delícies que la Loli i la Maria elaboren amb les seves pròpies mans. 

 

Malgrat els temps que corren, Gutiérrez està «contenta» perquè «el Mercat ha fet un salt qualitatiu». L’arribada de noves parades comporta «més ambient» i això «es notarà de ben segur a partir d’ara, vindrà més gent perquè ja hi tenim fruiteria i fleca». A més, opina que «l’arribada de la Covid-19 ha provocat que els ciutadans valorin més el producte local». La paradista albira un futur «molt bo» perquè és «molt positiva», però deixa un missatge per tots aquells que encara prefereixen les grans superfícies: «S’han de consumir els productes de la terra!».