Corria l’any 2002. Era el mes de juliol i l’Ajuntament de Tarragona, a través de la revista Tarragona Municipal, anunciava els actes de les festes de Sant Magí. En aquells temps, les festes d’agost es coneixien com les «petites». De fet, van haver de passar uns quants anys perquè l’afluència de gent i el nombre d’actes festius s’incrementessin fins a nivells semblants als actuals. Tot i això, per aquell ja llunyà 2002, el consistori tenia una sorpresa preparada: un nou acte nocturn a la plaça de les Cols pel dia 17 d’agost.

 

«La Sindriada, novetat d’enguany, servirà per introduir-nos a la festa major petita. Amb aquest acte nocturn, que es farà a la Part Alta de la ciutat el dia 17 d’agost, gaudirem de la síndria amb bona música». D’aquesta manera s’anunciava la primera edició de La Sindriada, un acte que aquest 2020 complirà 18 anys i que s’ha convertit en un dels protagonistes de les festes de Sant Magí.

 

Era la primera vegada que, oficialment, la síndria s’oferia en talls per a tota la ciutadania. El vincle d’aquesta fruita d’estiu amb les festes, però, ja tenia recorregut. Després de les menjades de celebració la síndria no podia faltar a taula i eren els postres més esperats de les caloroses nits d’estiu. L’empenta dels organitzadors per oficialitzar l’acte va servir per fidelitzar públic i convertir La Sindriada en tota una tradició.

 

L’esdeveniment va passar de la plaça de les Cols a la plaça Corsini, i ha sumat components culturals com concerts, dansa i espectacles de tot tipus. Enguany els talls de síndria es repartiran al Mercat Central, però arribaran també per primera vegada al Mercat de Torreforta. A més, la fruita que s’oferirà té segell tarragoní: Sandía Fashion és el seu nom propi, i es tracta d’una síndria especial, atès que no té pinyols.