La calor ha afluixat. El sol comença a amagar-se més aviat. Plou més i fa més vent. Les fulles cauen i el paisatge canvia. Es torna marró, taronja i vermell. Tot plegat, ingredients necessaris perquè les verdures tardorenques comencin a aparèixer. Incloure els productes de temporada als teus plats farà que siguin més saborosos, però sobretot més sans. És per això que, amb aquest article, PugemTarragona t’explica quines són les tres verdures estrella de la tardor. 

 

Mentre l’estiu ens va deixar les bajoques, els carbassons i les albergínies com a verdures del «top ten», ara és el moment de cols, bledes i carbassa. Tres verdures que et serviran per preparar plats deliciosos i, al mateix temps, mantenir una dieta equilibrada, sana i natural. Ja coneixes les propietats d’aquests productes? 

 

La col, per exemple, té propietats medicinals. Els romans, els grecs i els celtes ho sabien, i la menjaven com a remei per a trastorns intestinals o pulmonars, però també per incrementar la producció de llet en les mares que donaven pit. És rica en nutrients com l’alanina, que intervé en la producció d’anticossos, o en arginina, que repara teixits i construeix els músculs. A més, les fulles externes tenen una gran concentració de vitamina E i les internes de calci. Ara bé, si pateixes problemes de gasos, és recomanable no abusar-ne. 

 

Les bledes, la segona verdura estrella dels mesos de tardor, tenen un alt component de vitamina C. Concretament, 24 grams per cada 100 de bledes. També tenen vitamina A i un percentatge elevat de calci, ferro i potassi. Tradicionalment han estat un enemic dels més petits de la casa quan se servien al plat, però si es couen correctament són una delícia. La clau es troba en bullir-les durant tres o quatre minuts com a màxim i en una olla amb poca aigua i bastanta sal. 

El secret de les bledes passa per una bona cocció.

L’última verdura excepcional i relacionada sempre amb la tardor és la carbassa. És un producte que està format en un 90% per aigua, fet que el posiciona com un aliment rehidratant. A més, també té una gran quantitat de proteïnes i hidrats de carboni. És molt útil pels problemes de pròstata i conté diverses substàncies amb efectes anticancerígen. La més notable és la cucurbitacina, que ja ha estat assajada clínicament per combatre càncers com el de colon, pit, pulmons i sistema nerviós central.  

 

Les carbasses són un element clau en la dieta de la tardor.