El plat per excel·lència de les festes de Santa Tecla és l’Espineta amb Caragolins. De fet, diuen els més grans que, si el dia 23 de setembre no dines aquesta elaboració, no ets bon tarragoní. PugemTarragona va una passa més enllà i t’ofereix les millors recomanacions perquè cuinis una Espineta amb Caragolins amb tots els ets i els uts. I per fer-ho, és millor que comencis amb la recepta tradicional. 

Als anys quaranta del segle XX, a la Fonda Ca l’Ambròs de la plaça de la Font, s’hi cuinava espineta per festa major. L’encarregat de fer-ho era un casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que donava esmorzar i dinar als tarragonins que s’acostaven a la fonda. Era tota una tradició que, avui dia, encara es manté en moltes tavernes com El Cortijo o el Tòful. La fillola del casteller, Dionisia Somolinos Aragón, va fer-se amb la recepta, i la va compartir amb tota la ciutadania. Així doncs, necessitarem: 

  • ½ kg d’espineta si és de la part del llom; si no ho és, 1 kg
  • 1 kg de caragolins
  • 3 cebes
  • 3 dents d’all
  • 1 albergínia
  • 2 pebrots verds
  • 1 pebrot vermell
  • 2 pots de tomàquet natural triturat
  • ½ litre d’oli d’oliva verge
  • 1 cullerada de sal
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 bitxo petit
  • Farigola
  • 1 got de vi blanc

Un cop ja tens clar el que ha d’anar dins la cassola, és moment de fer-se amb els ingredients. Per comprar l’espineta, la millor opció és que et dirigeixis a qualsevol de les peixateries del Mercat Central. En dates tan assenyalades com Santa Tecla, l’Espineta mai falta als seus mostradors. I ja que hi ets… el més recomanable és comprar les verdures i els caragolins al mateix punt. Productes de proximitat per una recepta genuïnament tarragonina són dos conceptes que han d’anar de la mà!