Sol. Descafeïnat. Tallat. Tallat amb gel. Amb llet. Americà. Amb sucre blanc, moreno o sacarina. En got de vidre o de ceràmica. Amb cullera o sense. Les possibilitats de prendre un cafè són gairebé infinites, però hi ha una condició comú en totes les opcions per aconseguir un bon cafè: la qualitat del gra ha de ser bona. I als tarragonins, com ens agrada el cafè? Ens conformem amb un producte de baixa categoria o cerquem l’excel·lència? Per respondre aquestes preguntes, Pugem Tarragona ha comptat amb l’ajuda dels experts cafeters de la ciutat: La Botiga del Cafè. 

 

La Rosa Borràs, propietària de l’establiment ubicat a la Rambla Nova 88 i que va obrir les portes l’any 1966, assegura que «als tarragonins se’ls ha hagut d’educar». «Hem aparcat els tòpics que deien que el cafè havia de ser negre i amarg», revela. Així doncs, el gra ha de ser torrat de manera natural i cal evitar els torrefactes. Quant a l’origen, des de la Botiga del Cafè tenen clar que els productes centreamericans, de països com Colòmbia,, Guatemala o Costa Rica, han estat molt ben acceptats a la ciutat. També hi tenen cabuda, però, cafès d’origen africà, com per exemple d’Etiopia.

 

L’aprenentatge dels tarragonins sobre el cafè «s’ha allargat durant molts anys», explica Borràs. Els consumidors han deixat enrere cafès barrejats, on un percentatge era natural i l’altra no, i han apostat per cafès d’alta qualitat. Fins i tot amb les càpsules monodosis, que la Botiga del Cafè va començar a comercialitzar fa bastants anys. «Un cafè de càpsula pot ser bo. Els que venem a la botiga els fem nosaltres mateixos», detalla l’experta. 

 

Pel que fa al preu, Borràs deixa clar que comprar bon cafè no és car, però té un cost. «Pots trobar una bona matèria prima, de categoria gurmet, per cinc o sis euros el quart de quilo», manifesta. Tot i això, hi ha opcions més selectes, com les varietats Blue Mountain o Papúa. Les claus per preparar un bon cafè, però, són les mateixes per tots els grans: conservar bé el cafè, consumir-lo poc després de comprar-lo i preparar-lo instants abans de prendre’l. I si està acabat de moldre, molt millor!